Suriname

Suriname

Reizen naar Suriname,De hoofdstad Paramaribo, ook wel genoemd stad van de bloemen, is met zijn vele houten huizen en bezienswaardigheden voor bijna iedere bezoeker de fraaie entree. Maar het land heeft zoveel meer te bieden, zoals de indrukwekkende watervallen, stroomversnellingen (zogenaamde sula"s), een prachtige tropische flora, een imposante fauna en een fantastische gevarieerde keuken. De naam Suriname is afgeleid van het woord "Surinen", dit was een indianenstam die leefde in het gebied dat tegenwoordig de landen Guyana en Suriname omvat. Geniet en laat u meevoeren in het dagelijkse leven van de immer vriendelijke, gastvrije en Nederlandssprekende bevolking. Welkom in het meest Caraibische land van Zuid-Amerika..welkom in Suriname.



Vakantie naar Suriname



Suriname Bezienswaardigheden

Suriname heeft vele bezienswaardigheden, vooral het natuurpark en het regenwoud zijn de moeite van een bezoekje waard.

Bevolking

De Surinaamse bevolking bestaat uit een mix van verschillende etnische groepen. In Suriname leven ca. 437.000 inwoners en daarmee is het een van de dunst bevolkte landen ter wereld. De bevolking is een smeltkroes van culturen. De oorspronkelijke bewoners zijn de Indianen, hun aantal is van zestigduizend gedaald naar ongeveer twaalfduizend. De grootste etnische groepering in het hedendaagse Suriname is met 44% de creolen. Zij kunnen in drie groepen worden opgedeeld: ten eerste zijn er de bosnegers, dit zijn nakomelingen van de weggevluchte slaven van de plantages (de Marrons) die nog steeds in het tropisch regenwoud wonen (vooral aan de oevers van diverse rivieren zoals de Suriname, Cottica, Lawa en Marowijnerivier). De tweede groep zijn de plantage-creolen, dit zijn afstammelingen van de slaven die op de plantages te werk waren gesteld. De laatste groep zijn de stadscreolen, zij verruilden in de 19e eeuw de plantages voor de stad. De andere twee grote etnische groepen zijn de Hindoestanen (37%) en de Javanen met 15%. De Hindoestanen en Javanen kwamen vanaf de jaren zeventig van de negentiende eeuw als contractarbeider naar Suriname. Verder zijn er inheemsen (Indianen), Chinezen, Joden, Guyanezen, Brazilianen en Europeanen.

Cultuur

Open staan en respect tonen voor de bevolking van onze vakantielanden dragen bij aan unieke ervaringen en aan het behoud van de authentieke culturen en tradities van elk land. Pas waar nodig je kleding aan en fotografeer alleen mensen die dat op prijs stellen. Cultureel gezien vallen vooral de muzikale activiteiten op. De muziek van de Hindoestanen is gebaseerd op melodie-instrumenten, zoals sitars en sarangi"s, en op slaginstrumenten zoals de tabla en tasa. Creoolse muziek is sterk gericht op drums en een bekende dans die erbij hoort is de Banamba, een sensuele dans waarbij vooral de heupen ritmisch in beweging zijn. Deze dans is ontleend aan de slaventijd en was bedoeld voor ontvangst van de mannen die na een lange periode van afwezigheid weer naar huis kwamen. Na afschaffing van de slavernij ontwikkelden de verschillende groepen immigranten ook hun eigen kunstuitingen, zang, dans en beeldende kunst. Het vele en fraaie traditionele houtsnijwerk wordt vooral door de inheemse bevolking en de Creolen aangeboden. Voorbeelden hiervan zijn de wakatiki"s (wandelstokken en heilige staven) en wata"s (houten vijzels). Maar er is ook (figuratieve) schilderkunst te bewonderen bij de kunstenaar thuis of in diverse galeries en op exposities, bijvoorbeeld bij Readytex in Paramaribo. De bekendste beeldend kunstenaar is Erwin de Vries die onder andere het Slavenmonument in het Oosterpark in Amsterdam heeft ontworpen. Het jaarlijkse hoogtepunt is de Nationale Kunstbeurs in november. Het land heeft momenteel zeer goede schrijvers. In 1985 verscheen de bestseller 'Hoe duur is de suiker" van Cynthia Mc Leod. Het boek is als herdruk ook in Nederland verschenen. Vooral Clark Accord is beroemd dankzij zijn bestsellers 'De Koningin van Paramaribo" uit 1999 en 'Tussen Apoera en Oreala" uit 2005. Een aanbod van Surinaams-Nederlandse auteurs is bij de beter gesorteerde boekhandels te vinden, zoals Vaco, Eftee Books en Faranaz. Muziek speelt in Suriname een grote rol. Iedere gelegenheid wordt wel aangegrepen om vooral veel geluid te produceren of te dansen. Is er een dansvloer ter beschikking dan hebben de merengue of kaseko de voorkeur maar ook het salsadansen is populair. In de straten tref je soms een al dan niet geüniformeerde brassband. Uniek en opzwepend zijn de klanken van het afro-Surinaamse genre, 'kawina" of 'kawna" geheten. Geheel anders van karakter zijn de klanken van de Javaanse gamelan.

Religie

De religie is net zo verscheiden als de bevolking. De benedenlandse Indianen (die dichtbij de kust wonen) hebben hun traditionele godsdienst grotendeels ingeruild voor het Christendom en dat heeft geleid tot modernere cultuuruitingen dan die van de bovenlandse Indianen (uit het binnenland). Natuurgodsdiensten spelen voor laatstgenoemden nog steeds een belangrijke rol. Met ongeveer 45% is het Christendom de belangrijkste religieuze stroming(hierbij hebben de Rooms Katholieken de meerderheid), maar ook het Hindoeisme met 27% en de Islam met 20% zijn belangrijke stromingen.

Indeling naar religie

Rooms Katholiek 21% Protestant 20% Hindoeisme 20% Moslim 13% Overig 16% Geen religie10%

Eten & drinken in Suriname

De populaire Surinaamse keuken is een gekruide mix van Indiaanse, Afrikaanse, Aziatische en Europese ingredienten. Een paar bekende gerechten in Suriname zijn: pom, een stoofschotel van pomtayer, kip en bepaalde specerijen;pindasoep met tom-tom;roti, een dunne pannenkoek met kip, aardappelen en groente;petjil, groente met pindasaus. Ook is er in Suriname veel vers fruit zoals mango, papaya, rambutans en ananas. Een welbekend soort bier is Parbo (een literfles heet een "Djogo").

Feesten & Evenementen in Suriname

Feestdagen Id Ul Fitre, Keti Koti (Emancipatie), Onafhankelijkheidsdag, Holi Phagwa

Ligging

Suriname is na Frans Guyana het kleinste land van Zuid-Amerika. Suriname ligt op het Guyanaschild in het noordoosten van Zuid-Amerika en grenst in het noorden aan de Atlantische Oceaan, in het oosten aan Frans Guyana, in het westen aan Guyana (het voormalige Brits Guyana) en in het zuiden aan Brazilie. Alle steden liggen in het noorden van het land.

Hoofdstad

De hoofdstad van Suriname is Paramaribo.

Ligging

Suriname is gelegen aan de noordoostkust van Zuid-Amerika. Suriname grenst aan Brazilie, Guyana en Frans-Guyana.

Suriname heeft een totale oppervlakte van: 163000 km² Landoppervlakte: 161470 km² Aantal km kust: 386

Hoogste punt: 1230 Meter Hoogste punt: Juliana Top Geldzaken in Suriname

Valuta

De munteenheid is de Surinaamse Dollar (SRD). Er zijn coupures van vijf, tien, twintig, vijftig en honderd Surinaamse dollars. Cash Euro"s en US Dollars kan men bij wisselkantoren ("cambio"s") wisselen.

Banken

In Paramaribo kun je bij de RBTT (Royal Bank of Trinidad and Tobago) en de DSB (De Surinaams bank) met je bank- en giropasje pinnen.

Credit Cards

Creditcards, Travellers cheques (in kleine US Dollar en Euro"s) en de Europas/Wereldpas worden in de grotere hotels geaccepteerd.

Fooien

Bij veel hotels en restaurants zijn fooien inbegrepen. Voor taxi- en excursiechauffeurs en gidsen geldt dat niet, zij verwachten wel een fooi voor de geboden diensten.

De Republiek Suriname is ingedeeld in tien districten.

  • Paramaribo
  • Nickerie
  • Coronie
  • Saramacca
  • Wanica
  • Commewijne
  • Marowijne
  • Brokopondo
  • Para
  • Sipaliwini

Vanzelfsprekend is Paramaribo het sociale, culturele en commerciele hart. Het land is sinds zijn onafhankelijkheid op 25 november 1975 ontwikkeld tot een parlementaire democratie. Suriname heeft een eenkamer parlement. Het Surinaamse parlement heet De Nationale Assemblee (DNA) en bestaat uit 51 leden die voor vijf jaar gekozen worden. De Nationale Assemblee kiest met tweederde meerderheid de president. Het ministerskabinet wordt door de president samengesteld. In bijzondere gevallen komt de Volksvergadering bijeen;deze bestaat uit 879 leden van de verschillende volksvertegenwoordigingen. Deze volksvergadering komt o.a. bijeen als de assemblee geen tweederde meerderheid heeft voor een presidentskandidaat. De regering wordt gevormd door de DNA en de president. De president is de hoogste macht van het land en wordt ook voor vijf jaar gekozen en wel door de Verenigde Volksvergadering, dat is de verzameling van parlement en regionale organen. Hij is naast staatshoofd ook opperbevelhebber van de strijdkrachten en regeringsleider.

Staatsvorm

Suriname is een constitutionele democratie.

Natuur

Suriname is zeer rijk aan natuurlijke hulpbronnen en wordt op grond daarvan wel als zeventiende land op de lijst van rijkste landen geplaatst. De natuurlijke hulpbronnen omvatten onder andere hout, bauxiet, goud en porseleinaarde (kaolien). Ook bevinden er zich kleine hoeveelheden nikkel, koper, platina en ijzererts. Ongeveer 75% van het land is oerwoud en minder dan 1% wordt gebruikt voor landbouwdoeleinden. Het landschap kan in drie delen worden onderscheiden. De kustvlakte is het vruchtbaarste gedeelte en heeft mangrovebossen, moerasgebieden, een aantal plantages (bananen en pinda"s) en rijstvelden. Ook wordt er aan (garnalen)visserij gedaan. Het tweede gebied is het landschap ten zuiden van de kustvlakte. Het is golvend en bestaat vooral uit zand ("Zanderij") en savanne. Het grootste gedeelte (3/4 van de oppervlakte) van Suriname is regenwoud en bergland, hier treft men van oost naar west het Acaraigebergte, het Grensgebergte en het Tumucumaque gebergte. Laatsgenoemde vormt de waterscheiding tussen de naar de oceaan (noordwaarts) en de Amazone (zuidwaarts) stromende rivieren. Er zijn bedreigingen voor de natuur, met name door ontbossing en verontreiniging als gevolg van de mijnbouw (met name goudwinning). Suriname heeft echter een lange historie op het gebied van natuurbescherming en ook op dit moment zijn er verschillende organisaties actief, zoals Stinasu, "s Lands-bosbeheer en wwf-guiana"s.

Klimaat

Met zijn ligging vlakbij de evenaar, kent Suriname een tropisch klimaat en geen zomers of winters. De temperatuur varieert daardoor weinig. In Suriname zijn vier seizoenen te onderscheiden: de kleine regentijd in december en januari, de kleine droge tijd van februari t/m april, de grote regentijd van mei tot half augustus en de grote droge tijd van half augustus t/m november. Hoewel het van jaar tot jaar verschilt, zijn de regenbuien doorgaans kort maar hevig. Aan de kust zijn de buien meestal "s ochtends en in het binnenland in de avonduren. Februari is de koelste maand. Berucht is de zogenaamde sibibusi, deze "oerwoudbezem" is een zeer hevige regenbui. De gemiddelde dagtemperatuur blijft zowel in de droge tijd als in de regentijd ongeveer 27°C. De zon komt iedere ochtend even na zessen op en gaat "s avonds tussen half zeven en zeven weer onder. De gemiddelde dagelijkse maximumtemperatuur is het hoogst in oktober en het laagst in januari. De gemiddelde minimumtemperatuur bedraagt het gehele jaar door ongeveer 23 graden.

Flora en Fauna

Aangezien Suriname voor meer dan 75% uit tropisch regenwoud bestaat, is er op natuurgebied bijzonder veel te beleven. Er zijn 19 "nature reserves" en andere beschermde gebieden waar talloze planten, bloemen, zoogdieren en reptielen gespot kunnen worden. Vier soorten zeeschildpadden leggen tussen februari en augustus hun eieren op de Atlantische kust. In de moerasgebieden treft men vogels zoals de flamingo en rode ibis. Suriname heeft een tropische plantengroei. Het aantal soorten planten bedraagt ongeveer vijfduizend stuks. In het regenwoud, dat een onderdeel van het Amazonegebied is, zijn meer dan 300 boomsoorten, orchideeen, de faya lobi (de bloem van de "vurige liefde", de beroemdste bloem van het land), heliconia"s, hibiscus, palmen, cactussen en andere tropische bloemen.

Dieren

De dierenwereld is van een tropisch Zuid-Amerikaans karakter en omvat in hoofdzaak de fauna van het tropisch regenwoud. In Suriname vindt men veel apensoorten (acht soorten: de Satanaap, de Rode Brulaap, de Witkopaap, de Zwarte Slingeraap, het Doodshoofdaapje, de Surinaamse Zijdeaap, de Bruine Kapucijneraap en de Grijze Kapucijneraap) en meer dan 650 vogelsoorten. Dit zijn onder andere: arenden, parkieten, papegaaien, toekans en kolibries. Op zoogdiergebied kan men in Suriname onder meer de jaguar, poema, luiaard en miereneter treffen. In de rivieren zwemmen kaaimannen, pirañas, otters en lamantijnen (ofwel zeekoeien). Ook zijn er diverse slangensoorten en vlinders, zoals de beroemde blauwkleurige morpho.

Stranden

Suriname is niet het land bij uitstek voor een strandvakantie. Toch zijn er wel een paar gele zandstranden te vinden. Op twee van die stranden, Galibi en Matapica, leven seizoensgebonden bijzondere zeeschildpadden. Uitzondering op het gele zand vormen een aantal 'wit" opgespoten stranden van resorts langs de Suriname rivier.

Nationale parken in Suriname

Nationale parken zijn unieke trekpleisters. Door een bezoek beschermt u zelf de kwaliteit en het unieke karakter van deze beschermde natuurgebieden. De parken hebben hun bestaan namelijk grotendeels te danken aan de inkomsten van bezoekers. Hierdoor hoeft een natuurgebied niet te worden opengesteld voor landbouw of bosbouw. Een nationaal park is een beschermd gebied dat zich in de eerste plaats op de bescherming van ecosystemen richt en in de tweede plaats een recreatieve functie vervult. In deze beschermde natuurgebieden leven bijzondere planten- en diersoorten die van buitengewone wetenschappelijke, educatieve en recreatieve waarde zijn. In nationale parken gelden specifieke gedragsregels. Zo is bijvoorbeeld het plukken van bloemen en planten en het voeren van wilde dieren verboden. Het nationale park kan hierover meer informatie verstrekken.

Praktische informatie over Suriname

Tijdverschil: 5 uur Zomer: 5 uur Winter: 4 uur

Telefoon, Internet & Post

In Paramaribo kan men vanuit publieke telefoons en de hotelkamer rechtstreeks telefoneren met Nederland. Vanuit de hotelkamer is het wel prijzig. Met een telefoonkaart, verkrijgbaar bij kantoren van Telesur, supermarkten, wisselkantoren en benzinestations, is het een stuk voordeliger. De meeste GSM"s werken gewoon. Dit geldt echter vrijwel alleen voor Paramaribo. Op een enkele locatie na, werkt de GSM niet meer zodra men de stad uit is. De toegangscode voor Nederland vanuit Suriname is 0031.

Internet

In Paramaribo zijn veel internetcafes te vinden. Vrijwel alle grotere accommodaties bieden internetfaciliteiten.

Reisdocumenten & visa

Voor Suriname zijn een geldig paspoort en een visum vereist. Het paspoort dient na binnenkomst in Suriname nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Met een toeristenvisum mag men zestig dagen in Suriname verblijven, de kosten zijn ongeveer 40 euro per persoon. Wilt u naar de Guyana"s en daarna weer terugkeren naar Suriname dan dient men een visum met multiple entry aan te schaffen (ongeveer 40 euro per persoon). Deze visa kan men aanvragen bij het consulaat. Neem voor de meest actuele gegevens contact op met de ambassade of het consulaat.

Vlag

De Surinaamse vlag bestaat uit vijf horizontale balken, twee groene, twee witte en een dikke rode balk in het midden. In het midden staat een vijfpuntige ster. De eenheid van de verschillende etnische groepen worden gesymboliseerd door de ster. De ster heeft vijf punten die de vijf grootste etnische groepen van het land moeten voorstellen: de Indianen, Creolen, Hindoestanen, Chinezen en de Europeanen. De gele (gouden) kleur van de ster staat voor een gouden toekomst. De rode balk staat voor de liefde voor het vaderland, de groene balken staan voor hoop en vruchtbaarheid en de witte voor vrede, gerechtigheid en vrijheid.

Taal

In Suriname worden wel twintig talen gesproken. De officiele taal is Nederlands. Veel inwoners beheersen eveneens het Engels. De meeste bevolkingsgroepen spreken hun eigen taal, maar er is een algemene taal die door iedereen begrepen en gesproken wordt en dat is het Sranang Tongo (ook wel eens Taki-Taki genoemd). De lingua franca Sranan (in de volksmond Surinaams), wordt als volkstaal tegenwoordig door vrijwel elke Surinamer gesproken. Andere talen die in Suriname voorkomen zijn: Aziatische talen (Sarnami Hindustani- Surinaamse variant van het Hindi dialect Bhodjpuri), Javaans, Chinees, Creolentalen (Saramaccaans en Matawai), Aukaans of Ndyuka, Paramakaans, Boni, Bonni of Aluku, en het Kwinti. Tevens zijn er de Indiaanse talen, deze zijn onderverdeeld in drie taalfamilies: het Karaibs (het Kalina of Karaibisch, het Trio en Wayana), Arowakse talen (Lokono) en Warause talen (Warau) en de Euro-Aziatische talen (Engels en Libanees) De belangrijkste talen in Suriname zijn achtereenvolgens het Nederlands, het Sranan Tongo, het Sarnami Hindustani, het Chinees (Hakka, Mandarijn en Kantonees) en het Javaans. Openingstijden

Banken

De banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 07.30-14.00 uur

Winkels

De winkels zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.00-16.30 uur en op zaterdag van 08.00-13.00 uur.

Overig

Overheids- en particuliere instanties: maandag t/m vrijdag 07:00-15:00 uur Postkantoor: maandag t/m vrijdag 07:00-14:30 uur en zaterdag 07:00-12:00 uur Gezondheid

Wij adviseren u bij het voor het eerst betrekken van uw kamer of appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste legt u de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. In stilstaand water van circa 25 - 50 ºC kan zich namelijk de legionellabacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend kunt bestrijden.

Vaccinaties

Aanbevolen worden vaccinaties tegen: gele koorts, DTP en Hepatitis A. Indien men het binnenland ingaat, worden antimalariamiddelen eveneens aanbevolen. Raadpleeg voor meer informatie de GG&GD bij u in de buurt.

Drinkwater

Het leidingwater op uw vakantiebestemming is soms niet geschikt voor consumptie. U kunt het water voor consumptie koken, maar beter (en lekkerder) is het om flessen mineraalwater te kopen. De flessen zijn in verschillende formaten in de winkel verkrijgbaar.

Invoerrechten

De invoer van goederen is onderhevig aan een omzetbelasting (OB) van 10 procent. Heffingsgrondslag is de CIF-waarde van de goederen, vermeerderd met het verschuldigde invoerrecht en de bijkomende heffingen. Een aantal producten is vrijgesteld van omzetbelasting. Het gaat hierbij hoofdzakelijk om elementaire voedingsmiddelen en consumentengoederen. Voor een aantal luxe goederen (zoals auto"s van 25.000 US dollar of meer) geldt daarentegen een verhoogd tarief van 25 procent. Op tabakswaren, bier, overige alcoholhoudende dranken en alcoholvrije dranken wordt in Suriname accijns geheven. De tarievenstructuur voor alcoholhoudende dranken is gebaseerd op het percentage alcohol en wordt uitgedrukt in US dollar per hectoliter. Hoe hoger het alcoholpercentage, des te hoger de heffing.

Vervoer in Suriname

Van het openbaar vervoer in Suriname moet je niet dezelfde verwachtingen hebben als van het openbaar vervoer in Nederland. Dit geldt zowel voor de bussen zelf alsook voor de bustijden, waaraan, als ze er al zijn, zich vrijwel geen chauffeur houdt.

Bus

Paramaribo heeft een goed ontwikkeld busroutenet, de bus is goedkoop (ca. SRD 1,50 per rit in de stad).

Taxi

De taxi (maar dan wel van een officieel taxibedrijf) is goed betaalbaar. Een "zakenrit" (een taxi die ongeveer een uur tot uw beschikking staat) kost ongeveer 25 SRD.

Autohuur

Men kan op diverse plaatsen in Suriname een auto huren. In veel auto"s zit het stuur aan de rechterkant en de meeste hebben een automatische versnelling. Sinds kort is een internationaal rijbewijs nodig.

Verkeer

In Suriname rijdt het verkeer links (naar men aanneemt een overblijfsel uit de Engelse koloniale tijd). Zeker de eerste tijd kan het verkeer zeer chaotisch en onoverzichtelijk overkomen.

Verkeersregels

Er gelden een aantal ongeschreven regels, zoals claxonneren als er een kruispunt genaderd wordt.

Winkelen in Suriname

In Paramaribo groeit het aantal moderne winkelcentra snel. De populairste is de Hermitage met ongeveer 160 zaken. Deze shopping-mall is dagelijks geopend. De overgrote meerderheid van de winkels is zaterdagmiddag en zondag gesloten.



Rondreizen Suriname (7 Aanbiedingen)

Beleef Suriname Rondreis
Suriname - Rondreizen Suriname - Fly en Drive Suriname
14 dagen
Een enerverende rondreis waarbij u onder andere kennis maakt met de prachtige flora en fauna van Suriname. Ontdek Paramaribo en de plantages langs de Commewijne rivier. B...
  • Retourvluchten naar aanleiding van het programma
  • Luchthavenbelasting
  • Aantal overnachtingen volgens programma
  • Verzorging naar aanleiding van programma
  • Lokale reisbegeleiding
  • 1 × Ruimbagage inbegrepen tot 23 kg in Economy


Fly en Drive in Switi Suriname Rondreis
Suriname - Rondreizen Suriname - Fly en Drive Suriname
16 dagen
Rondreizen door Suriname met eigen huurauto, een ontdekkingsreis door een uniek land met zijn diversiteit aan mensen en culturen. De binnenstad van Paramaribo met haar hi...
  • Retourvluchten naar aanleiding van het programma
  • Luchthavenbelasting
  • Alle hotelovernachtingen volgens het programma
  • Verzorging naar aanleiding van programma
  • Huurauto, categorie Small
  • 1 × Ruimbagage inbegrepen tot 23 kg in Economy


Suriname Cultuur en Avontuur Rondreis
Suriname - Rondreizen Suriname - Fly en Drive Suriname
16 dagen
Een reis naar de mooiste plekken van Suriname. U reist per fiets, bus, korjaal meestal aangedreven door een zware motor en per vliegtuig. U komt aan de oever van de Boven...
  • Retourvluchten naar aanleiding van het programma
  • Luchthavenbelasting
  • Alle hotelovernachtingen en lodges volgens het programma
  • Verzorging naar aanleiding van programma
  • 1 × Ruimbagage inbegrepen tot 23 kg in Economy